HTML

Catapult

Internetről, technikáról, játékről, fejlesztésről, webdesignról és csak úgy mindenről. Ha van egy érdekes témád dobj meg minket a catapult@fusionlabs.eu címen! Követhetsz twitteren is: http://twitter.com/catapultmag

Friss topikok

Catapult

Percekkel ezelőtt ért véget a Google első sajtótájékoztatója és demója a 2010 őszén érkező új operációs rendszeréről, a Chrome OS-ről.

Ahogy a neve sugallja, nagyon sok köze van az 1 éve kiadott Chrome nevű böngészőhöz, olyannyira, hogy a böngészőhöz hozzácsaptak éppen eleget egy tradicionális operációs rendszerből, hogy önmagában működőképes legyen, és ennyi.

Mire lesz mindez jó?

Netbookokra szánják, amit az emberek arra használnak, hogy úton, menet közben, nem otthon az aprócseprő dolgaikat elintézzék az interneten. Emailek, esetleg az emailben érkezett videó megnézése, vonaton zenehallgatás, videózás, nyaralás során készített fényképek rendezgetése, útbaigazítás, stb... Tehát nem játékra, videóvágásra, munkára, programfejlesztésre, hanem pontosan olyan dolgokra, amiket manapság már nagyon kényelmesen meg lehet tenni az interneten.

Ha nagyon erősen gondolkodok, akkor se tudok olyan dolgot mondani, amit a netbookon manapság az emberek csinálnak, de böngészőben, egy internetes oldal segítségével ne lehetne szintén megtenni.

Na itt jön a Google Chrome OS, ami az internetezés sebességét - a böngésző betöltését, a böngészőben futó dolgok felgyorsítását, az operációs rendszer elindítását és a böngésző betöltését - a lehető legjobban felgyorsítja.

Mi van benne?

Ami a böngészőn kívül az operációs rendszerbe kerül, az a felhasználó nevünkkel védett információk automatikus feltöltése és az operációs rendszerre telepített programok (van 2, az egyik az OS magja, a másik pedig a böngésző, ezen kívül mást NEM lehet telepíteni) automatikus frissítése.

Miért jó?

Hát a Googlenek azért, mert az internet legforgalmasabb helyei az ő kezükben van, a felhasználóknak azért, mert a böngésző amit jól ismernek, az új operációs rendszerben totálisan azonos lesz, a webappok üzemeltetőinek azért, mert rengetek új felhasználóra tehetnek szert, akik a netbookon eltöltött idejük javát az oldalaikon töltik, a gyártóknak azért, mert a Google elképesztő népszerűségén keresztül rengetek új netbookot adhatnak el. És a felhasználóknak még azért mert nem Microsoft termékről van szó, tehát nincs gond vendor lock-in-nel, fizetős rendszerrel :)

Miért nem jó?

Nem tudom más hogy van vele, de az általam tapasztalt vezetéknélküli szolgáltatás rettentően szar. Külföldön lehet hogy jobb és a telefonszolgáltatók csomagjai lehet hogy olcsóbbak, de ha arra gondolok, hogy minden kép, zeneszám, videó amit a netbookon tárolok automatikusan felkerül az internetre, akkor automatikusan az ugrik be, hogy a mobiltelefonos internetnek pár gigabájtos adatforgalma van, azon felül iszonyatosan megsarcolnak és a feltöltési sebesség is gyalázatos. Ha az otthoni internetre gondolok, ami ADSL (fiber nélkül), akkor csak a feltöltési sebességgel vannak hatalmas gondok, de az még mindig elég ahhoz, hogy én a Chrome OS-t pár évig biztosan hanyagoljam innen Magyarországról.

Technikai részletekről lehet commentekben kérdezni.

Egyéb olvasnivaló másoktól (angolul):

Címkék: google chrome

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása