HTML

Catapult

Internetről, technikáról, játékről, fejlesztésről, webdesignról és csak úgy mindenről. Ha van egy érdekes témád dobj meg minket a catapult@fusionlabs.eu címen! Követhetsz twitteren is: http://twitter.com/catapultmag

Friss topikok

Catapult

 A héten feltöltöttek a Google Code video channeljére egy 1 órás zártkörű Chrome extension bemutatóról egy videósorozatot. Beszéltek arról, hogy ki hogy készítette el a meglevő weboldalának, Firefox extensionjének a kódját felhasználva a Chrome böngészőhöz passzoló kiegészítőt, hogyan építettek meg a Googlenál dolgozó mérnökök az extension API-t, és még sok más érdekességről is esett szó.

A harmadik részben 5 perc alatt építenek egy kiegészítőt, hogy megmutassák milyen rohadt egyszerű. És tényleg az.

Erre felbuzdulva én is csináltam egyet. 

Folyamatosan használom a Google Readert, ami RSS feedeket rendez szépen össze nekem és megmenekít attól, hogy a számítógépemen haljon be az internet, amikor 5 percenként 250 RSS feed próbál frissülni.

Egyetlen szépséghibája, hogy a "river view" nézetében (feedek egymás alatt, folyamatosan töltenek, nem kell kattintani, csak lefelé tekerni) a nagy képek, tehát <img /> tagek vizszintes scrollbart okoznak, ahelyett hogy valami minimális átméretezés történne.

Na erre csináltam egy extensiont, nem csinál mást csak a Google Reader oldalába beinjektál egy CSS fájlt, amiben csak ennyi van:

.item-body img {max-width:100% !important;}

A hozzátartozó manifest.json fájl pedig ennyi:

{
	"name": "Google Reader Image width fixer",
	"version": "1.1",
	"description": "Adds CSS to resize oversize images in Google Reader, getting rid of the scrollbars",
	"icons": {
		"128": "grlogo.png"
	},
	"content_scripts": [{
		"matches": ["http://www.google.com/reader/*"],
		"css": ["style.css"]
	}],
	"update_url": "http://grip-system.hu/stuff/extensions/updates.xml"
}

Igen, update_url is van, mert hogy extensiont nem csak a Chrome oldaláról lehet normálisan, frissítésekkel kiszolgálni, hanem sajátról is, amennyiben a megadott update_url-en kiszolgált XML fájl megfelelően van belőve.

Hihetetlenül egyszerű és intuitív, nem tartott 5 percig sem :)

Ja igen, innen lehet letölteni Csülök koma első Google Chrome extensionjét: greaderimg.crx

Na de a törpök élete nem csak játék és mese, essen szó a negatívumokról is. Egy negatívum van, méghozzá az hogy a Chrome 4-es verziójában összesen 5 ponton lehet kiegészíteni a böngészőt: content scripttel a betöltött oldal html kódját, browseractionnel a jobb felső menüsorba tehetünk gombokat (időjárás, olvasatlan emailek száma, stb), pageactionnel a címsor beljesébe az adott oldalhoz tartozó extra funkciót, rendezhetjük a tabok életét és a bookmarkokat. Ennyi. Ez baromi kevés, a kinézethez nem lehet nyúlni, extra menüsorokat nem lehet csinálni, a meglevő menüket nem lehet változtatni, a böngészőnek extra beállítási lehetőségeket nem lehet adni.

Ugyan az én példám irdatlanul alap színvonalú, és ennél lényegesen komolyabbat lehet már csinálni, de amit a Firefox tud attól mégis mérföldek van a Chrome. Egy Firebug (tudom, van saját, de akkoris) vagy rendes Adblock (a mostani csak elrejti, nem állítja meg a letöltést), böngésző saját billentyűparancsainak megváltoztatása jelenleg lehetetlen. Vigasz hogy mindez legalább tervben van: a Chrome egyik fejlesztője szerint fő verziónként 4-5 extra ilyen pontot fognak bekapcsolni és évente kb 4 fő verziót adnak ki, tehát ez egy ígéretes tempó.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása