HTML

Catapult

Internetről, technikáról, játékről, fejlesztésről, webdesignról és csak úgy mindenről. Ha van egy érdekes témád dobj meg minket a catapult@fusionlabs.eu címen! Követhetsz twitteren is: http://twitter.com/catapultmag

Friss topikok

Catapult

Majdnem 2 hete jelent meg a Panda Cloud Antivirus, melyben egy rövid kedvcsináló postban írtunk. Az elmúlt 2 hétben több információt sikerült összekaparni, bár még így is felmerülhet 1-2 kérdés a témával kapcsolatban, így későbbi folytatás elképzelhető.

Először is: mi ez, kinek ajánlanám: átlag júzernek, aki nem akar a számítógép védelmével sokat szöszölni, mert egyszerű, mint egy százas szög; nem fog mindenféle ismeretlen gombokat és scannelési lehetőségeket találni, mindent a végletekig egyszerűsítettek.

És még kinek? Akinek gyengébb teljesítményű gépe van, az valószínűleg jól fog járni vele, mert a többi vírusirtóval ellentétben a Panda Cloud Antivirus nagyon, sőt meglepően keveset foglal a háttérben. Telepítve 78Mb és jelenleg kb. 1mb memóriát eszik Win 7 rendszeren, ami több mint meglepő. Scannelés közben ez a szám 20-30mb körüli, ami még mindig nagyon alacsony. A lényeg hogy gyengébb gépeken is remekül fog menni, nem eszi szét a memóriát/processzort. Elképzelhetőnek tartom, hogy a Panda a netbook tulajok körében nagy sikert fog aratni.

És mi ez a cloud izé? Sarkítva: a lényeg hogy annyi vírus és kártevő van már jelen az interneten, hogy az egyik legégetőbb biztonságtechnikai kérdéssé kezd vállin hogy a gépeket folyamatosan friss vírusdefiníciós adatbázissal lássák el, ami sok erőforrást igényel/lassú/kényelmetlen. Ezért a Panda ezt az egész vírus adatbázist egy nagy közös üstbe rakta (ez a cloud) és a kliensek ebből dolgoznak. Nem kell lokálisan tartani és folyamatosan frissítgetni a szoftvert, mert egy nagy közös "Collective Intelligence" gyűjti és tárolja az információkat a vírusokról.

Gyors? Gyors. 2 féle scan van, Quick, ami kb. 10 perc alatt végez, valószínűleg nem túl részletes, és egy részletesebb ahol akar az összes meghajtót / adott mappát lehet ellenőrizni.

Alapos? Jogos kérdés, ezt még nehéz ilyen új szoftvernél pontosan megmondani. Eddigi tapasztalatok alapján talán túlságosan is.

Okoz lagot? Scannelés során nyilván megnő kicsit a forgalmi igénye, egyébként nem vettem észre számottevő javulást, de biztosan nem merném kijelenteni, hogy nem okoz lagspikeokat.

Kinek nem ajánljuk? Aki ért a számítógéphez és totális kontrolt akar felette. A Panda Cloud Antivirus ugyanis szó nélkül töröl/lezár minden gyanús filet, ami okozhat némi fejfájást. Habár ez sok felhasználót eltántoríthat, nem kell aggódni, elég könnyen visszaállíthatóak a leírtott fileok.

Összességében a Panda Security legújabb terméke mindenképp a jövő technológiájának első szárnypróbálgatása, van hova fejlődnie, ha szépen halad tovább a fejlesztés, akkor talán a következő évek egyik legnépszerűbb vírusirtója lehet, amit nem csak a cloud megoldásnak, de ugyanúgy az ingyenességnek is köszönhető.

Ha Te is kedvet kaptál: Panda Antivirus weboldala

Címkék: panda antivirus cloud

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása