HTML

Catapult

Internetről, technikáról, játékről, fejlesztésről, webdesignról és csak úgy mindenről. Ha van egy érdekes témád dobj meg minket a catapult@fusionlabs.eu címen! Követhetsz twitteren is: http://twitter.com/catapultmag

Friss topikok

Catapult

A karácsonyi evés-indukált félkómában sikeresen összehoztam 2 szép extensiont, amire elég büszke is vagyok, úgyhogy kicsit idereklámozom.

Gmail favicon alert

Szuperjó a Chrome-ban az a funkció, hogy "pin tab", ami lényegében összenyomja a tabnak a fülét, hogy amolyan permanens tabot csináljon. Mert jó ha folyamatosan nyitva van, sokáig tart megnyitni de mindig csak kis időre kell. Nálam ilyen a Gmail és a Google Reader. (Firefoxban a Faviconize és a Permatabs addonok ugyanezt a funkciót képesek betölteni). Na az mégszuperjobb, ha a Gmail meg is mutatja hogy mennyi olvasatlan levelünk van. Erre van is ám egy hivatalos Gmail Checker extension, ami a böngésző eszköztárába pakolja magát. Az én megoldásom ennél picit jobb, a megnyitott tab ikonját cseréli le, tehát kevesebb helyet foglal. Így néz ki és innen lehet letölteni:

 

NFL Fan rating

Utálom az európai focit, de imádom az amerikait, amit normális alvóciklussal csak úgy lehet nézni ha az ember letölti a meccseket.

Szeptembertől Januárig heti 15 meccset játszanak kb, a legjobb csapatok nagyon intenzíven változnak, az izgalmas meccsek pedig méginkább. A kedvenc csapat meccsein kívül mit töltsünk le? Na erre jó a fan rating ami az NFL.com -on a szavazók értékeléséből átlagolódik össze. Amire a tömeg magas pontot ad az nekem is tetszik, amire a tömeg nem az nekem se, szóval számomra egy elég jó mérce.

Az extension fogja és összevadássza az adott heti meccseket és azoknak a fan ratingjét. Lehet vele még lapozni elmúlt meg következő hetekre is, és ha egy meccs nincs még lejátszva ügyesen megmondja mikor lesz. Így néz ki és innen lehet letölteni:

2 komment

Szólj hozzá!

 A héten feltöltöttek a Google Code video channeljére egy 1 órás zártkörű Chrome extension bemutatóról egy videósorozatot. Beszéltek arról, hogy ki hogy készítette el a meglevő weboldalának, Firefox extensionjének a kódját felhasználva a Chrome böngészőhöz passzoló kiegészítőt, hogyan építettek meg a Googlenál dolgozó mérnökök az extension API-t, és még sok más érdekességről is esett szó.

A harmadik részben 5 perc alatt építenek egy kiegészítőt, hogy megmutassák milyen rohadt egyszerű. És tényleg az.

Erre felbuzdulva én is csináltam egyet. 

Folyamatosan használom a Google Readert, ami RSS feedeket rendez szépen össze nekem és megmenekít attól, hogy a számítógépemen haljon be az internet, amikor 5 percenként 250 RSS feed próbál frissülni.

Egyetlen szépséghibája, hogy a "river view" nézetében (feedek egymás alatt, folyamatosan töltenek, nem kell kattintani, csak lefelé tekerni) a nagy képek, tehát <img /> tagek vizszintes scrollbart okoznak, ahelyett hogy valami minimális átméretezés történne.

Na erre csináltam egy extensiont, nem csinál mást csak a Google Reader oldalába beinjektál egy CSS fájlt, amiben csak ennyi van:

.item-body img {max-width:100% !important;}

A hozzátartozó manifest.json fájl pedig ennyi:

{
	"name": "Google Reader Image width fixer",
	"version": "1.1",
	"description": "Adds CSS to resize oversize images in Google Reader, getting rid of the scrollbars",
	"icons": {
		"128": "grlogo.png"
	},
	"content_scripts": [{
		"matches": ["http://www.google.com/reader/*"],
		"css": ["style.css"]
	}],
	"update_url": "http://grip-system.hu/stuff/extensions/updates.xml"
}

Igen, update_url is van, mert hogy extensiont nem csak a Chrome oldaláról lehet normálisan, frissítésekkel kiszolgálni, hanem sajátról is, amennyiben a megadott update_url-en kiszolgált XML fájl megfelelően van belőve.

Hihetetlenül egyszerű és intuitív, nem tartott 5 percig sem :)

Ja igen, innen lehet letölteni Csülök koma első Google Chrome extensionjét: greaderimg.crx

Na de a törpök élete nem csak játék és mese, essen szó a negatívumokról is. Egy negatívum van, méghozzá az hogy a Chrome 4-es verziójában összesen 5 ponton lehet kiegészíteni a böngészőt: content scripttel a betöltött oldal html kódját, browseractionnel a jobb felső menüsorba tehetünk gombokat (időjárás, olvasatlan emailek száma, stb), pageactionnel a címsor beljesébe az adott oldalhoz tartozó extra funkciót, rendezhetjük a tabok életét és a bookmarkokat. Ennyi. Ez baromi kevés, a kinézethez nem lehet nyúlni, extra menüsorokat nem lehet csinálni, a meglevő menüket nem lehet változtatni, a böngészőnek extra beállítási lehetőségeket nem lehet adni.

Ugyan az én példám irdatlanul alap színvonalú, és ennél lényegesen komolyabbat lehet már csinálni, de amit a Firefox tud attól mégis mérföldek van a Chrome. Egy Firebug (tudom, van saját, de akkoris) vagy rendes Adblock (a mostani csak elrejti, nem állítja meg a letöltést), böngésző saját billentyűparancsainak megváltoztatása jelenleg lehetetlen. Vigasz hogy mindez legalább tervben van: a Chrome egyik fejlesztője szerint fő verziónként 4-5 extra ilyen pontot fognak bekapcsolni és évente kb 4 fő verziót adnak ki, tehát ez egy ígéretes tempó.

Szólj hozzá!

Szupercuki Kutyulik

2009.12.11. 18:20    zsoltikam

Mit is lehetne ehhez hozzáfűzni? Több SOKKAL királyabb képekért klikk a továbbra...

Szólj hozzá!

Nagyobb releaset adott ki ma a Google a Chrome böngészőből, hosszú idő után végre kijött a Linux és Mac oprendszerekre is egy beta verzió; Uganúgy Windowsra is egy újabb béta. Amiért jó ez nekünk, hogy ezzel egyidőben elindították az Extensions beta oldalukat a srácok, ahol több mint 300 kész kiegészítőt lehet a böngészőbe heggeszteni.

Hasonló ez mint a Firefox addonozás, csak éppen sokkal sokkal egyszerűbb rá fejleszteni. Éppen ezért valószínűsíthető hogy rengeteg kényelmes és hasznos kis kiegészítő fog rá érkezni, amivel sikerül növelni a részesedésüket a piacon.

Természetesen mi is nekiálltunk tesztelni és játszadozni vele, lehet jövünk egy-két király eksztenzsönnel ;)

 

Erre tessék: Extensions

Szólj hozzá!

Szicsuésön

2009.12.02. 17:23    zsoltikam

Nem tüntünk el, jönnek a postok hamarosan, csak éppen határidő közeleg és elég nyűgösen tudunk akármi mással is foglalkozni ;)

Addig is egy kis inspiráció, hogyan is kéne kinéznie az M5 megállóinak:

 

1 komment

Kicsit elgondolkodtatott, de a video vége felé azért megnyugodtam; ez esetlen járást látván, kell még pár év mire ilyenek fognak szaladgálni mindenfelé. Szóval a lényeg hogy iszonyat reális mozgásokat sikerült implementálni ebbe a kis robot hangyába, márint ami az álló helyzetben való tekergést/nyújtózást illeti; a közlekedés még elég esetlen, ami nem meglepő, mivel sokkal bonyolultabb és időigényesebb egy reális járást leprogramozni.

Címkék: robot

Szólj hozzá!

Durván nyomják Gázában

2009.11.25. 19:24    csuloK

Képsor egy Gázai dojoból, ahol a kések, kardok, vasszögek és az üvegtörmelék mindennapos kiképző eszköz. Képre katt és 2 oldalon lesznek képek!

Szólj hozzá!

Címkék: film awesomeness

Szólj hozzá!

Itt a tél, jönnek a hidegek, mi sem hasznosabb egy ilyen remek egérpadnál, ami azon felül hogy iszonyat viccesen néz ki, még melegíti is pici fagyott ujjainkat! Occsóé'!

 
 

 

A termék oldala.

Címkék: usb awesomeness kezmelegito

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása