HTML

Catapult

Internetről, technikáról, játékről, fejlesztésről, webdesignról és csak úgy mindenről. Ha van egy érdekes témád dobj meg minket a catapult@fusionlabs.eu címen! Követhetsz twitteren is: http://twitter.com/catapultmag

Friss topikok

Catapult

Murdoch vs Google

2009.11.16. 19:10    csuloK

Múlt héten robbant a hír, hogy Rupert Murdoch, a News Corp milliárdos tulajdonosa kizárná a Google-t a tulajdonába tartozó internetes oldalak indexeléséből, vagyis a kereső találatai között nem jelennének meg oldalak ezekről a website-okról.

Igen. WTF?

A News Corp tulajdonai közé tartozik az amerikában nevetséges hírcsatornának, a volt Bush-kormány, valamint most, a republikánusok szócsövének tartott Fox News TV-adó, a 20th Century Fox Film stúdió, valamint a világ legnagyobb nevű napilapjai közül nem egy.

Az ötlet motivációjáról sokan találgatnak 1 hete, a legvalószínűbbnek az tűnik, hogy így akarja menteni a haldokló újságait a cég. Hogyan? Ha ez a kizárás valóban megtörténik, a Google-nek nagy veszteség lenne, hiszen több mint 100, magas pagerankú oldal tünne el a találatok közül, vagyis a keresési találatok érzékelt minősége csökkenne. A híroldalaknak viszont kicsi a veszteség, mivel az online reklámozásból nagyon kevés bevételük van. Hoppá, itt a lényeg! Ha az információ megvonásával rá lehet venni a nagyobb keresőket, hogy fizessenek azért a privilégiumért, hogy indexelhessék oldalaikat, egy nagyon jó, új bevételiforrást találnának az újságok.

Nem kockázatmentes a dolog, ha a Google úgy találja, hogy a felgyorsult világban, a felhasználók milliói annyira nem kötődnek az egyes oldalak tartalmához, hiszen az megtalálható többszáz másik weboldalon is, akkor valószínűleg soha nem fogják felajánlani, hogy indexet "vegyenek".

Amiben Murdoch és pajtásai bízhatnak, az az hogy a Microsoft új webes keresője, ami kézzel-lábbal próbál a Google-nek méltó ellenfele lenni, valószínűleg gondolkodás nélkül belemenne egy ilyen buliba, csak hogy olyan találatokkal szolgálhasson, amivel a vetélytársa nem.

Érdekesen várjuk ennek az ügynek a fejleményeit, amire Murdoch amúgy azt nyilatkozta, hogy már csak pár hetet kell várni.

Kapcsolódó hír, hogy Mark Cuban, a Dallas Mavericks kosárlabdacsapat és több amerika TV adó milliárdos tulajdonosa ki akarja végezni a Google és Bing keresőket azzal a brilliáns tervvel, hogy a top 1000 internetes oldalnak egyenként 1 millió dollárt fizet, hogy azok töröltessék indexüket a keresőkből. Na hát ehhez sok sikert kiván a Catapult blog is! :D

Címkék: google

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása